Пет отличия за bTV на шестите годишни награди "Web Report" на Dir.bg. Отличията се връчват за чиста журналистика и отстояване на високи професионални стандарти.

Сред 185 автори в надпреварата за отличията най-много бяха наградените от нюзрума на bTV. В категорията "Истински истории" първо място спечели "Песента на спасението" на Гергана Венкова. Репортажът разказва за баща и дъщеря, прекарали 105 часа прегърнати под руините след земетресението в Турция.

“Една истинска история, която е резултата от колективен труд на целия нюзрум на bTV, на колегите, които помогнаха в монтажа, за мен тази история е важна именно за това“, казва Гергана Венкова.

Отличието за технологии и иновации отиде при Росен Цветков.

„Важна награда, защото се дава от колеги, които много уважавам, освен това е в сфера, която не съм работил много. Материалът е за 5G мрежите, нещо, което вълнува хората“, обясни той.

С разказите си от Турция в категория "Гореща точка" награди взеха Бесте Сабри и Иван Георгиев.

„Успяхме да се докоснем до трагедията на хората и да го разкажем по начин, по който не прекрачваме границата, между професионализма и човешкото. Радвам се, че работата ни дава резултат и се вижда от останалите“, каза Бесте Сабри.

„Тази награда е и за операторът Красимир Първанов и техническия сътрудник Марио Николчев, защото те направиха поносимо непосилното бреме на пътя и на условията и гледките, които трябваше да разкажем на нашите зрители“, добави Иван Георгиев.

Голямото спортно отличие взе Станимира Атанасова за материала "Писмо до ТЕБ"

„Това отличие е за една история, която си заслужава, която е пълна с живот. История за втория шанс, за надеждата и вярата, за това, че всеки един от нас може да бъде добър човек“, каза тя.

Наградените журналисти са тези, поставили най-важните въпроси и защитили стандартите на професията.