Финансовите затруднения на мина "Ораново" са вероятна причина безопасността за работа да не е на нужното ниво и това да е довело до днешния инцидент. Такава позиция изрази председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите - КНСБ Валентин Вълчев пред БТА.

Веднага след информацията за срутването в мината Вълчев тръгна към мястото.

Според него условията в минния бранш са трудни и няма нормално постъпване на паричните средства от НЕК към ТЕЦ "Бобов дол", а оттам и регулярно към мините, което дава отражение, коментира той. По думите му федерацията често се занимава с този проблем.

Преди няколко дни е бил решен проблем с изплащането на много закъснелите заплати в мина "Ораново" и за момента няма забавени трудови възнаграждения. Синдикалният лидер утони, че и хората, и собственикът са направили невероятни неща, за да си получат работещите миньори заплатата. В мината работят 260-270 човека, като средната миньорска заплата е 400-500 лева, отбеляза Вълчев и разказа, че поради ограничаването на ТЕЦ "Бобов дол", някои от близките мини са в ликвидация.

"Нещата са трагични. Ако продължава така, в скоро време миньорите ще трябва да направят нещо, за да защитят труда си. Тези протести, които са в момента, просто бледнеят пред това, което ще се случи", каза Вълчев.

По думите му утре в икономическото ведомство се подготвя браншови миньорски съвет, специално за Югозападна България и Софийския минен басейн.