Двама миньори загинаха при срутване в рудник „Ораново” край Симитли във вторник сутринта. Други двама, останали под руините, все още се издирват. По-рано кметът на града Апостол Апостолов заяви, че единият от затрупаните е бил спасен, но час по-късно стана ясно, че изваденият жив мъж е един от спасителите.

Инцидентът стана в 9.30 часа тази сутрин, но до полицията сигнал е подаден едва в 11.08 часа, след като на място разбрали, че не могат да се справят със ситуацията.

Миньорите са били затрупани на километър навътре в рудника, а спасителните екипи от няколко часа се опитват да пробият до тях. Пред мината се събраха близки и роднини на работниците, които предлагат да се включат в акцията по изваждането им.

По-рано бе съобщено за взрив в една от галериите на мината, но кметът Апостолов отрече да е имало експлозия.

Единият от участниците в спасителната операция е бил изваден по-рано, защото му е прилошало. Той е приет е в реанимация на благоевградската болница, в стабилно състояние е и е контактен.

Часове наред никой не даде информация на хората кои са затрупаните четирима миньори и има ли живи сред тях.

Оказа се, че с оскъдна информация разполага и шефът на здравната инспекция в Благоевград. „Нямам информация. Това, което от вас чух, това е информацията. До момента знам, че има четирима, които са пострадали, двама от които, поне така разбрах от вашата преса, са загинали. Току що се разминахме с линейката, с която го транспортират до реанимация в Благоевград,” обясни д-р Огнян Чилев от Регионалната здравна инспекция.

Миньори коментират, че до срутването вероятно се е стигнало при опит да се изкопае нова минна галерия.

До вечерта издирването на другите двама миньори нямаше резултат. Спасителните работи обаче ще продължат и през нощта. Три екипа ще работят на смени. В галериите се подава въздух чрез метални тръби.

Двама министри на място

Следобед в рудник "Ораново" пристигнаха министърът на икономиката Драгомир Стойнев и на социалната политика Хасан Адемов.

„Загиналите са двама, недейте да смятате, че са повече, само се създава истерия,” заяви Стойнев.

По думите му, в спасителните работи участват три екипа минни спасители и една смяна. Според информацията, цитирана от Хасан Адемов, в рудника работят общо 148 души, като на работа тази сутрин са влезли 45-ма. При срутването двама са били отделени. „Към този момент няма опасност за живота на тези, които работят за спасяването на колегите си,” увери министърът.

„Вече е създадена организация за подаване на кислород отвъд падналата земна маса, но процедурата е технологично трудна,” обясни социалният министър.

После Адемов обясни, че не е ясно къде точно се намират двамата миньори, нито дали тръбата, която трябва да им осигури въздух, е стигнала до тях. „На този етап има само предположения, че двамата миньори са зад свлачищата и калните маси, които пречат да се достигне до тях. Големият проблем е, че не е ясно точно къде се намират,” призна министърът.

„Работи се много трудно, защото е свлачище от кал и не може толкова бързо да се стигне до хората. В момента спасителите изгребват масата с ръце и я изнасят с кофи. За съжаление, друга техника не може да бъде предоставена, тъй като според мнението на специалистите няма как тя да бъде внесена. Не се почива. Докато не се намерят двамата миньори, работите няма да спрат,” увери министър Стойнев.

Концесионер на рудника е фирма „Пирин – Ораново” ЕООД с управител Валери Манов. Едноличен собственик на капитала й е фирма „Балкан” ЕООД, чийто управител е Красимир Михайлов.

Екипи на Районна прокуратура са на място и продължават огледите и разпитите на свидетелите. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, информира още министър Адемов.

Рудникът има повече от 160 издадени предписания от Инспекцията по труда, съобщи изпълнителният й директор Румяна Михайлова. „Добивът на въглища става при едни тежки минно-геоложко условия и когато към това се добавят физиологичният разтвор при въгледобив и непрецизното изпълнение на изискванията, се случват такива инциденти,” посочи тя.

По думите й обаче трябва да се изчака разследването, защото не може да се каже какво е предизвикало скалния пробив – проектирането или неспазването на изискванията за безопасност.

Пореден инцидент

Това е поредната трагедия в „Ораново”. В средата на май ремък, задвижващ транспортна лента, отряза крака на 39-годишен работник.

Два месеца преди този инцидент контролни органи спряха дейността на две работни места в рудника в Симитли, където в продължение на два дни възникваха инциденти. Срутване на въглищен пласт рани 37-годишен миньор през март, а ден преди това други двама негови колеги пострадаха поради същата причина.

Преди три години при взрив в мината загинаха двама миньори, които получиха 80% изгаряния. Други десетима пострадаха по-леко от експлозията. През октомври същата година свлякла се кална маса уби на място двама работници.

След инцидента във вторник областният управител на Благоевград Муса Палев заяви, че ще се направи цялостна проверка на рудника и ще се търси виновник "докрай".

На мястото пристигнаха икономическият министър Драгомир Стойнев и социалният Хасан Адемов.