КНСБ призовава COVID-19 да бъде признат за професионално заболяване и да се определят професиите и длъжностите, които са засегнати. Конфедерацията иска още безопасните условия на труд да станат основно право.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници, цитиран от БТА.

"Над 13 000 са заразените медици по време на работа, но има и много пострадали от професиите, които ежедневно работят с хора, като например заетите в магазините", каза Пламен Димитров и допълни, че от признаването на COVID-19 за професионална болест произтичат редица мерки - профилактика, ангажименти на работодателите, социално-осигурителни права на работещите.

"Определени професионални рискове влизат при категорийните работници. Очертаването кои професии и длъжности трябва да влязат в списъка е най-належащото в момента", посочи Пламен Димитров.

КНСБ вече настоя за промени в нормативните актове, свързани със защита на работещите от биологични агенти и включването на SARS-CoV-2 в обхвата на наредбата. Това вече е факт и дава първата правна възможност за защита на работниците на първа линия при здравни усложнения след заболяване от COVID-19.

КНСБ е подготвила писмо и до министъра на труда и социалната политика, с което призовава страната ни да подкрепи решение за включване на безопасните и здравословни условия на труд в рамката на основните принципи и права на труда.

Тази година КНСБ стартира и кампанията "Да спрем рака на работното място!" Борбата с раковите заболявания е един от основните приоритети на ЕС. С над 120 хил. починали за една година те продължават да бъдат на първо място сред причините за смъртните случаи в ЕС, свързани с работата. 

Според КНСБ борбата с раковите заболявания на работното място, причините за тях и мерките за защита в нашата страна не са на нивото на другите държави в ЕС. Необходимо е да се разработи национална стратегия, която да повиши информираността сред социалните партньори, да се набележат конкретни действия, свързани със събиране на данни, изследвания и анализ на раковите заболявания, мерки за превенция.

Според МОТ в резултат на трудови злополуки, или свързани с работата заболявания, всяка година умират над 2,7 млн. души. Ежегодно 270 млн. се нараняват на работното си място, а 160 млн. броя са професионалните заболявания. Загубите от тези трудови злополуки и заболявания възлизат на 4 на сто от брутния вътрешен продукт в световен мащаб.