Синдикатите прогнозират, че до края на годината може да се наложи нова актуализация и на актуализирания бюджет. Въпреки това според тях приемането му е наложително дори и с предлаганите в момента промени.

Основното искане на КНСБ е за увеличаване на минималната работна заплата. От 1 юли тази година тя да стане 760 лева. Настояват също така и за увеличение на заплатите на работещите в бюджетната сфера с от 15 до 20 %.

Синдикатите настояват в "Бюджет 2022" да бъдат разписани допълнително 1,40 милиарда лева за работни заплати и за капиталови разходи в секторите средно и висше образование, държавно управление, здравеопазване, селско стопанство, транспорт и култура.

Снимка: bTV

Живка Ненчева е консултант в магазин за дрехи в центъра на Ямбол. С минималната заплата изкарва месеца трудно.

"Първо плащам ток, телефон и вода, храна, невинаги успявам да заделя някакви средства за по-странични неща. Много скъп животът вече стана и тези 710 лева са много малко“, каза Живка Ненчева, продавач-консултант.

Според синдикатите още едно увеличение на минималния доход от януари догодина е повече от наложително. Спешно трябва да бъдат отпуснати средства и за корекция в заплащането на служителите в бюджетната сфера, казват още експертите.

„При 20 -24 процента увеличение на храните какво друго могат да поискат хората, освен такова увеличение на доходите. Ние смятаме, че тази актуализация не покрива тези нужди и възможностите, които има са доста по- големи“, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

„Кръщаваме един пакет антикризисен, в който мерките са предвидени за догодина, друга част от мерките не касаят хората, за които са предназначени, няма как пакетът да е антикризисен и да няма нито една мярка за доходите“, коментира Любослав Костов.