КНСБ се обяви за сериозни промени в данъчната политика у нас, сред които въвеждане на данък “богатство”. Този данък би трябвало да обхване допълнителни жилища, скъпи автомобили, скъпи вили, яхти и др. Подобна форма на облагане съществува в повечето развити европейски икономики, твърди синдикатът.

От там посочват, че на 24 юни във вестник „Ню Йорк Таймс” 19 американски милиардери са публикували открито писмо именно в подкрепа на подобен налог за най-заможните. В това писмо, казват от КНСБ, милиардерите призовават да се въведе „умерен данък богатство на 1/10 от най-богатите 1% от американци”.

В писмото са изразени притеснения, че най-богатите в САЩ в момента плащат едва 3,2% от своето богатство като данъци, докато 99% от останалите домакинства заплащат 7,2%. Подобна е ситуацията и в България, твърдят от КНСБ и казват, че подобен подход на облагане на 1/10 от най-богатите 1% от гражданите е справедлива и икономически аргументирана. 

Синдикатът настоява и за въвеждане на необлагаем минимум, който да съответства на минималната работна заплата. А доходите над минимума да продължат да се облагат с 10% ставка. В ЕС има общо 16 страни, в които има въведен необлагаем минимум или някаква форма на приспадане на данъчна основа, посочват от синдиката. А единствените страни, в които има плосък данък без необлагаем минимум са България , Естония, Унгария, Латвия и Румъния.

КНСБ иска и интегриране на елементи на семейно подоходно облагане като цялостен модел на прилагане в данъчната политика. Конкретна мярка в тази посока би могла да бъде необлагаем минимален първоначален доход за млади семейства, посочват от синдиката. По този начин според тях ще се стимулира сключването на граждански брак , раждаемостта и потреблението.

Като пример в тази посока се дава въвеждане на минимален първоначален общ доход на семейството от 24 000 лв. с натрупване, което би струвало около 50 млн. лв. на държавния бюджет. 

Синдикатът настоява и за увеличение на данъка върху приходите от дивиденти от 5% на 10% с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане.