Остава неясно ще има ли отново книги на столичния площад "Славейков". Половин година след края на ремонта на улица "Граф Игнатиев" книгите там все още липсват.

Миналата година стана ясно, че след ремонта щандовете с учебници няма да бъдат върнати. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче обеща, че след реконструкцията книгите ще останат. Половин година по-късно книгите все още липсват. 

Проверка на bTV показа, че въпреки обещанието на столичният кмет, освен учебниците, на площада може да не се върнат и книгите.

Според общинския съветник от ГЕРБ, който е и начело на комисията съдбата на „Книжния пазар”, тепърва ще се изяснява.

Симеон Колев допълни, че щандовете с книги ще бъдат предмет на обсъждане в общината следващите няколко месеца.

Не е ясно дали сергиите и местата, на които за били книгите, ще бъдат върнати. Дали това ще бъде само свободно пространство, каквото е в момента, или книгите ще се връщат на площада само по време на празници и кампании.

Според хората обаче „Книжният пазар” е нещото, което отличава площад „Славейков”. Филологът Константин Обретенов смята, че „всяка книга е прозорец към нов свят и всеки подобен пазар дава възможност за една случайна среща с книга”. 

Миналата година „Книжният пазар” беше преместен пред парк хотел „Рила“. Уж временно, докато не приключи реконструкцията.

Дали ще бъдат върнати сергиите и дали ще останат пред хотела - все още не е ясно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!