Настъпва сезонът на ремонтите в столицата. Дейностите по големите инфраструктурни проекти в София започват до дни.

Най-голяма промяна предстои за емблематичния площад "Славейков". Сергиите вече са премахнати и от книжния пазар са останали само ламарини. Поставени са и ограничителни ленти, а същинските ремонтни дейности започват до дни и ще продължат близо година.

Според плановете на общината ще бъде намален броят на масите, на които се продават книги. Площадът трябва да бъде изцяло обновен, а осветлението - подменено. Междувременно търговците ще са пред хотел "Рила".

„СО не е излязла с информация какво ще стане с тези търговци, защото не може тяхното препитание да бъде отнето просто е ей така”, коментира Борис Бонев от „Спаси София”.

След повече от 10 години, фонтанът на площада ще бъде възстановен. Той беше спрян след трагичен инцидент, при който от токов удар загина минувач.

Ремонти започват и по улица „Граф Игнатиев”, където ще бъде изцяло подменено трамвайното трасе.  „По време на реконструкцията трамвайното движение ще бъде спряно, трамвайните линии ще бъдат ремонтирани основно, изцяло построен на ново релсовия път. В това време, в което трамваите са спрени, ще има заместващ автобус”, обясни зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

От „Спаси София” отбелязват, че емблематичната централна улица ще се ремонтира от същата фирма, чиито плочки се надигнаха пред НДК едва няколко месеца след поставянето си.

Очаква се да започне и другият мащабен проект за преобразяване на зоните около Народното събрание и храм-паметника „св. Александър Невски”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!