Кметове от различни политически партии - на протест в Калофер. Те настояват за самостоятелни бюджети за малките населени места. 

Снимка: btvnovinite.bg

Мемориалният комплекс на Христо Ботев в Калофер продължава да се руши, въпреки че правителството отпусна 300 000 лева за ремонта му. Разбити плочи и фуги, от които се рони цимент, посрещат хилядите туристи тук.
Кметът на Калофер Румен Стоянов обаче казва, че не може да направи нищо по въпроса, защото с парите, отпуснати от правителството, се разпорежда община Карлово.

Снимка: btvnovinite.bg


Комплексът е ремонтиран в началото на 2017г. след 35-годишна забрава. Строителната фирма е избрана от общината в Карлово, след като премиерът Борисов разпореди да бъдат отпуснати спешно средства за ремонт.

Снимка: btvnovinite.bg

„Каза тези пари ги давам да направите един качествен ремонт, добър ремонт и да не ги откраднете, беше заместник-кметът на Карлово тогава тук и точно така се получи – те ги откраднаха, тук ремонт не е направен”, каза Румен Стоянов, кмет на Калофер.

Снимка: btvnovinite.bg


Общинарите в Карлово отказват да застанат пред камерата ни, но твърдят, че дефектите са остранени. Заради напрежението между кметство и община, управникът на Калофер излезе на мълчалив протест заедно с колеги от цялата страна със сходни проблеми. Според кметовете заради непреведени средства от общините се налага те да плащат от джоба си за чистачки, общи работници или консумативи.

„Всичко което правим в момента го правим с лични средства, хващаме си хора, на този 10 лв., на онзи  20лв. и така се мъчим да поддържаме селата в общините”, каза Гюнай Мехмед,кмет на село  Осетеново.

Решението според протестиращите кметове е в законодателни промени, които да им позволят да имат самостоятелни бюджети.