Незабавно да се прекрати практиката да се хранят бездомните животни, а нарушителите да се глобяват от 50 лв. до 500 лв. Това предложение на кмета на Кричим Атанас Калчев предизвика полемика в обществото. 

Той уточнява, че общинската администрация не може да се справи с популацията на бездомни кучета и котки, а храненето им задълбочава проблема. По думите му до края на неговия мандат не може да се изгради приют за животните в Кричим с държавно или европейско финансиране.

„Недопустимо е определени граждани, прикривайки се зад „безкрайната“ си любов към бездомните кучета да създават предпоставки за застрашаване живота и здравето на всички останали“, пише Калчев във „Фейсбук“.

Допълва, че ще предложи на Общинския съвет да регламентира санкцията и ще настоява за строг контрол по спазване на ограничението.

„Категорично не възприемам и „мантрата“, че „бездомните кучета трябвало да се хранят за да не огладнявали, озверявали и др. и по тази причина да не нападали хората, които се движат по обществени места без да ги закачат или изразяват по някакъв начин, враждебно и агресивно отношение към животните“, посочва още кметът на Кричим. 

Намерението му разгневи редица природозащитници и любители на животните. Според тях подобна наредба е в пряко нарушение на Закона за защита на животните, където е записано:   

„Който причини болка, нараняване, страдание или смърт на животно чрез побой, отравяне, глад, жажда или други насилствени действия, се наказва с глоба от три до шест минимални работни заплати , а при повторно нарушение – с глоба от шест до десет минимални работни заплати“. 

Други подкрепиха решението му с аргумента, че който иска да се грижи за бездомно животно трябва да го осинови, а не да му подхвърля храна. Според тях в града има твърде много безстопанствени кучета и котки, които могат да бъдат и опасни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!