Специализираната прокуратура внесе искане за постоянно задържане на кмета на община Божурище Георги Димов, а съдът го уважи.

Той беше арестуван преди дни във връзка с продажбата на 4 имота, за които разследващите твърдят, че са били на занижени цени. Днес изтичаше мярката му от 48 часа.

Мотивите на специализирания съд да го остави в ареста са, че имотите са продадени на много занижени цени и Димов може да се укрие и да извърши друго престъпление.

От прокуратурата отбелязаха, че според последната оценка щетата за общинския бюджет от четирите сделки е 2 133 637 лв., докато при разпитите на свидетели данните са били за 8 млн. лв.

В същото време защитата видя политически мотив зад случилото се, като адвокатът на Георги Димов посочи, че председателят на Общинския съвет и жалбоподател Георги Димитров също е подкрепил продажбата на предложената цена, а освен това планира да участва на местните избори - подобно на няколко други членове на местния парламент.

Защитникът посочи, че спряганите много по-скъпи имоти около продадените са в регулация, жалбите срещу търга са били от лица, които не са заинтересовани, а няма и връзка между семейството на кмета и фирмите и физическото лице, закупили парцелите.

Решението може да се обжалва.

Междувременно в Божурище започнаха протести и беше открита подписка в защита на кмета.

Десетки хора се събраха пред общината в града, за да поискат освобождаването на Георги Димов.