Не съм направил абсолютно никакви нарушения, не съм облагодетелствал семейството си и нямам намерение да подавам оставка. Това каза кметът на Батак Петър Паунов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Преди дни Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе в съда обвинителен акт срещу него за превишаване на права, с което е ощетил държавата с 2400 лв., а от медийно разследване стана ясно, че фирма, чийто управител е синът на Паунов, е спечелила не една обществена поръчка в общината. Впоследствие прокуратурата се самосезира и по тези сигнали.

Вижте повече във видеото:

Никога не съм мислил да си подавам оставката, защото не съм направил абсолютно никакви нарушения, каза Паунов. Той посочи, че преди влизането в сила на закона за конфликт на интереси има няколко обекта, изпълнени от фирма „Престиж“, управлявана от сина му, но те са спечелени по законовия ред.

По думите му не е странно тя да печели, тъй като е единствената на територията на Община Батак, която има абсолютно всички регистрации като строителна фирма.

Снимка: bTV

Фирмата всъщност е основана от самия Петър Паунов през 1993 г., но е прехвърлена на съпругата му през 2003 г. след избирането му за кмет.

На въпрос дали според него е морално тази фирма да участва в конкурси и да печели, Паунов отговори: „Ще ви кажа само едно – фирмата храни 32 семейства в Батак“.

Кметът изтъкна, че фирмата е спечелила поръчки не само от общината, а и от две Държавни горски стопанства. Според него обаче това няма връзка с поста му в Общината и семейството му не се е облагодетелствало. Паунов отрече и твърденията, че той е реалният управител на фирмата.

Той няколко пъти повтори, че след влизането в сила на закона за конфликт на интереси фирмата не е печелила поръчки.

Снимка: Ладислав Цветков

Призна обаче, че други фирми купуват строителни материали или наемат техника от фирмата на сина му, защото тя например притежава единствения бетонов възел в общината.

За обвинението за ощетяване на държавата при продажбата на държавен имот той каза: „Нито съм си превишил правата, нито съм нарушил закона“.

Според Окръжната прокуратура в Пазарджик Паунов е превишил правата си и е ощетил държавата при продажбата на част от държавен имот от 100 кв. м, който през 2014 г. е бил обявен за държавен от Районния съд в Пещера, но баташкият общински съвет го е преобразувал на частен общински.

По думите на Паунов е постъпила писмена молба от жена от Пазарджик, която не познава – собственик на законно построена сграда на яз. „Батак“. „Какво правим ние от там нататък? Поръчваме скица от кадастъра. От скицата, която получаваме, излиза, че имотът е общинска частна собственост (...) На база на скицата и данъчна оценка правим акт за общинска собственост, който внасяме в Агенция по вписванията – Пещера. Никой не казва, че [имотът] е държавен (...) Никой не го е оспорил. (...) Ако аз съм нарушил закона, би трябвало във всички тези документи да има някой с невярно съдържание“.

Снимка: bTV

Паунов посочи, че не е действал в полза на частен интерес.

Попитан дали има атака срещу него и откъде, кметът отговори: „Не мога да си обясня откъде идва, защото при тези документи не виждам какво нарушение съм направил и къде съм си превишил правата“.

Кметът обясни и че е избран е от листата на БСП, но е напуснал партията преди две години, а „мотивите са лично мои и си остават за мен“.

Паунов каза още, че все още е в болничен – до края на следващата седмица. Това обаче нямало общо със скандала, а с факта, че е диабетик и на всеки шест месеца влиза в болница за регулиране на кръвната захар.

Вижте целия разговор във видеото