Клиенти на фалиралия кипърски застраховател "Олимпик" организираха протест. Полиците на компанията стават невалидни днес в полунощ. Засегнати са 200 000 българи, главно автомобилисти със застраховки "Гражданска отговорност".

Снимка: Ладислав Цветков

Първите протестиращи пристигнаха пред парламента, за да изкажат недоволството си в необичайно късен час – минути преди полунощ.

Снимка: Ладислав Цветков

Хора от Перник се организираха и се отправиха към сградата на Народното събрание, където вече има Жандармерия и сериозно полицейско присъствие.

Снимка: Ладислав Цветков

Можете да видите как протича протестът тук:

Недоволните клиенти са категорични, че са си платили това, което трябва да бъде платено, и настояват полиците им да продължат да действат, а не да си купуват нова „Гражданска отговорност”. Заканиха се да дойдат пред парламента в София и в 00:01 ч., когато вече стикерите са невалидни, да оставят колите си.

След едноседмично мълчание от Комисията за финансов надзор обявиха, че засегнатите ще трябва да потърсят парите си от компанията, след като съдът в Кипър започне ликвидация. От КФН признаха за проблем с контрола на застрахователите, които работят като клонове у нас.

"У нас действа и Обезпечителен фонд, той е към Гаранционния фонд – за да бъдат обезщетени клиенти на застрахователи, които са изпаднали в несъстоятелност. Този фонд покрива отговорността на застрахователите, които имат лиценз в България”, каза Ралица Агайн, заместник-председател на КФН.

Междувременно от Гаранционния фонд съобщиха, че вече над 66 000 автомобила са с втора полица към друга компания. Голяма част от шофьорите обаче отказват да си направят нова Гражданска отговорност. Те подготвят протест пред Народното събрание в полунощ, когато официално ще останат без задължителната застраховка.

В първите дни след 17 август КАТ няма да санкционира собствениците на невалидни полици, обявиха от МВР. Все още не е ясно колко ще продължи гратисният период, но шофьорите трябва да са наясно, че ако предизвикат катастрофа при невалидна „Гражданска отговорност”, сами ще трябва да платят щетите, предупреждават от полицията.