За първи път правителството на Северна Македония официално отхвърли предложението на Франция. Това стана ясно след днешната Среща на върха в Брюксел.

Обезсмислят ли се дебатите?

„Тук става въпрос за приемането на преговорната рамка на ЕС. РСМ и всяка кандидатка не участва във финализирането на тези преговорни позиции и тяхното приемане. По този начин, ако България даде своето съгласие, ще постигне две неща. Първо, българската позиция ще стане позиция на ЕС, защото това, което ние имаме като текстове на практика в почти пълна степен  отразява българската позиция. Второ, ще пренасочи фокуса от Брюксел към Скопие“, обясни в ефира на bTV Любомир Кючуков, бивш зам.-външен министър на България, сега директор на Института по икономика и международни отношения.

„Това, което в момента България избира, е дали да се възползва от резултата от усилията от две години и половина, или просто да ги пропилее“, допълни той.

По думите му това предложение няма гаранции, че ще остане при следващото председателство.

„Всяко председателство на Съвета на ЕС има свои собствени приоритети, така че доколко следващото чешко председателство ще се придържа към този текст е въпрос, който тепърва ще видим“, обясни Кючуков.

Той припомни, че преди година и половина външните министри на Чехия и Словакия в свое публично писмо блокираха пътя на постигане на консенсус по този проблем, заявявайки, че няма да допуснат двустранните проблеми да влязат в преговорната рамка на ЕС с която и да е страна членка.