Епидемията в Китай удари ресторантьорския бизнес в редица страни. Клиентите избягват заведенията, предлагащи китайска кухня, от страх да не се заразят с коронавируса (SARS-Co V-2).

В австралийската столица Мелбърн например се стигна до затваряне на ресторанти заради резкия спад на посетителите – с 80%, съобщава Си Ен Ен.

Каква е ситуацията в България? Проверка на bTV в няколко столични заведения показа, че собствениците им също отчитат отлив на клиенти. От края на януари все по-малко хора прекрачват прага на китайските ресторанти.

В един от тях за последния месец клиентите са намалели със 70 на 100, казва Милка Матова, служител на заведението. За сметка на това въпросите към персонала се увеличават.

„Клиентите ни питат дали има служители от заразената област в Китай, откъде се внасят продуктите, дали има внос от Китай. Във всички китайски ресторанти работата е спаднала. Сега работим по две сервитьорки, преди работехме по три“, разказва Матова.

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея обаче място за притеснение няма, тъй като всички продукти се купуват в България, а готвачите – сред които има и китайци, не са ходили в Китай от близо 5 години.

Въпреки това в последно време работата в кухнята е намаляла драстично.

Абсолютен отлив на хора обаче не се наблюдава. Част от хората продължават да си поръчват храна от китайски ресторанти, други пък, въпреки че имат известни опасения, не се отказват от любимите си ястия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Страх ни е, ама сме прекалено гладни, за да се страхуваме“, споделя Александър – клиент, който случайно срещаме в ресторанта.

Според психолога Десислава Георгиева страхът е естествен защитен механизъм. Той обаче може да бъде овладян чрез информираност: „Все пак това е нещо, което все още не е много добре изследвано, не знаем точно механизмите. Всяко нещо, което е неизвестно, буди страховете ни“.

Снимка: btvnovinite.bg

В Австралия, където има потвърдени 15 случая на заразени с опасния вирус, активисти започнаха кампания под надслов „Ще ям с теб“, в подкрепа на местните китайски ресторанти. 

У нас няма потвърдени случаи на заразени с коронавируса.