Китай не иска търговска война с никого. Това заяви китайският премиер Ли Къцян от София по повод на въведените 25% мита за над 800 китайски стоки от САЩ.

"Ако някой държава предприема това, Китай също ще го предприеме. Никой няма полза и няма да спечели от търговска война, тя пречи на многостранния процес на търговията. Китай има огромен пазар и възможности за растеж. Китай ще продължи да отваря своя пазар за чуждите компании. Ще защитим интересите на чуждите компании в Китай, както и да се получат нещата, ще гарантираме постоянен икономически растеж", подчерта премиерът на Китай след разговорите с българския си колега Бойко Борисов.

Голяма китайска делегация е у нас за срещата „16+1”, в която ще участват и лидерите на страните от  Централна и Източна Европа. 

За АЕЦ „Белене“ Борисов заяви, че „можем да направим един добър проект с китайската страна”. Българският министър-председател посочи, че китайският му колега лично се е ангажирал „Белене“ да има успешен край.

„Условията за нашето сътрудничество в ядрената енергетика са налице, за да използваме съществуващото оборудване. Китай си сътрудничи с много държави в Европейския съюз за мирно използване на ядрената енергия”, посочи Къцян.

„С контактите, които Китай има с държави-членки на ЕС, действително по „Белене“ бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край“, отбеляза Борисов.

Той акцентира, че форматът „16+1” не е насочен срещу ЕС, а подпомага икономиките на новите членки от Източна и Централна Европа.

„Това не е геополитически съюз, а съюз с цел да се вдигнат БВП и доходите на хората. Искам това послание да звучи към останалите в Европа. Не целим цепене и разделяне на Съюза, а по-изостаналата Източна Европа и Балканите да наваксат доходите”, поясни Борисов.

Министър-председателят отбеляза и напредъка по отношение на инфраструктурните проекти. „Съвременното китайско правителство има стратегия за 50 години напред. Бях озадачен, когато разбрах, че още първата магистрала в Китай е платена. Те нямат безплатна магистрала. Казвам го за тези, които много обичат да говорят по тази тема. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик. Имаме възможност нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България, и на Балканите, и на инвеститорите в Китай“, заяви още Борисов.

Министрите на България и Китай подписаха редица споразумения в областта на технологиите селското стопанство и финансиране на ББР, както и за трансакции със системата за банкови карти.

Китайският премиер се впечатли от културното ни наследство и на няколко пъти се възхити на златните ни съкровища. Затова получи и специално предложение от българския домакин:  „Наел съм го за рекламен агент”, заяви Борисов.

По време на пресконференцията беше направена и емоционална размяна на благодарности за организираната от Китай спасителна акция за алпиниста Боян Петров, който изчезна на хималайския връх Шиша Пангма.

Жената на Боян Петров получи послание от Тибет и покана да посети Китай. Тя още снощи подари на китайския премиер български флаг с посланието: „Сърцето на смелия никога не замръзва”.