Кен с безалкохолна напитка на известна световна марка, най-вероятно съдържащ киселина, е причинил изгарянето на хранопровода на 16-годишното момиче, което в сряда бе прието в "Пирогов". Това съобщи директорът на Детската хирургия в болницата проф. Огнян Бранков.

Той увери, че тийнейджърката вече е в добро състояние. Направено й е било гастроскопоско изследване, показало, че хранопроводът й вече е спокоен. Предстои пациентката да бъде изписана в петък.

Поли разказа пред bTV, че е пила веднага от кенчето и при гълтането усетила, че гълта нещо като топчета. "Класната се изплаши, видяхме, че има някакви продълговати като капсулки и повърнах веднага. И после дойдохме тук в пирогов", каза тя.

"В самото кенче, те учителите го гледаха, защото ме болеше вече, имаше дълги продълговати като ампулки бяха,дълги", разказа пострадалото момиче.

Момичето няма поражения на хранопровода и стомаха, а само зачервявания в гърлото. Въпреки това остава под лекарско наблюдение.

Тя увери, че сега е по-добре. "Боли ме малко гърлото и хранопровода, но съм по-добре", каза момичето.

Според лекарите, най-вероятно в кутията е имало киселина.
Медиците поясняват, че по думите на момичето, след изпиване на газираната напитка от метална опаковка в устата й попаднало чуждо тяло от напитката.

Проф. Бранков допълни, че ще бъде направено изследване на металната кутия и посочи, че подобен случай се регистрира за първи път в лечебното заведение. Имало е подобни инциденти преди 10 години, но пациентите са пострадали от напитки в стъклени шишета, в които са били откривани следи от препарати за измиването им.

По-рано днес пред bTV земеделският министър информира, че по случая тече проверка и резултатът от нея ще бъде оповестен. Той все пак изрази съмнение в хипотезата за изгарянето на 16-годишното момиче, тъй като „контролът в тази компания, за която се говори, по отношение на безопасността, а и целият технологичен процес е железен”.