Къща в центъра на София, която доскоро е била паметник на културата, е пред събаряне. Това става възможно, след като по време на президентските избори Mинистерството на културата премахва защитения й статут.

„Двойната къща” е построена преди 110 години от архитект Георги Тодоров на така наречения рингов булевард в София, оформен след Освобождението и застроен с фамилните къщи на видни хора. През 1976 г.  къщата придобива статут на паметник на културата „за сведение”. И така получава защита от институциите - до 11 ноември миналата година, когато Министерството на културата неочаквано премахва статута между двата тура на президентските избори.

Снимка: btvnovinite.bg

„Някой мастит бизнесмен купува имота, иска да построи нещо голямо, сградата е защитена. Почват процедури, които никой не знае къде отиват, къде стигат. Накрая сградата или губи статута си, или се събаря, въпреки че е със статут”, коментира Борис Бонев от „Спаси София”.

Снимка: btvnovinite.bg

Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца, оцелял след няколко опита за покушения срещу него. Едно от тях пред бизнес сградата до „Двойната къща”, която също е негова собственост.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той е супер арогантен. Тази сграда принадлежи на други хора, изнуди ги чрез много сериозен физически натиск да му я продадат за смешни пари”, каза пред bTV жител от района, пожелал да остане анонимен. 

През годините ценният имот преживява няколко пожара. Според живеещите в района става дума за умишлени палежи, за да се предизвика нов строеж.

„Втория път, като се случи, аз минавах оттук. Качвайки се, беше към 12 през нощта, 2 минути по-късно цялото гореше. За 2 минути, за да стане, е залято с нещо”, допълни анонимният жител на района. 

Снимка: btvnovinite.bg

Плановете на Киро Японеца са на това място да се изгради подземен гараж. Събарянето на сградата ще започне до няколко дни.

При появата на екипа на bTV охраната на Киров опъна полицейска лента, за да не снимаме, а Киро Японеца ни повика на разговор, за да ни убеди, че няма смисъл да работим по темата.

„Тази къща не е паметник на културата и репортажът ви ще е излишен. Била е, сега не е паметник на културата. Има решение на МС”, заяви Киров.

Яворов ли е живял, или Иван Вазов? Кой е живял тук? Моята гледна точка ще я чуете след репортажа, който правите, и няма да ви е добре. Гарантирам ви го”, допълни той.

От Министерството на културата отговориха, че режимът е променен, след като е установено, че „сградата стои чуждо и нехармонично в средата около нея и че липсва частен интерес за нейното запазване”.