Спрян е строежът на административния небостъргач за близо 190 млн. лв., който трябваше да е в "София Тех парк". Това обяви в парламента служебният министър на икономиката.

Той обясни, че той е бил с подписан договор за проектиране, инженеринг, строителство и надзор без никаква тръжна процедура срещу, според него, законовата рамка.

Миналата седмица Петков обяви, че 90 000 квадратни метра е планираната площ на бъдещата сграда за нуждите на държавната администрация.

Петков обяви и че в ББР новото ръководство е спряло 120 000 лв., предназначени за обезщетения на предишния правен отдел, който е освободен.

Новото ръководство обаче е наело една от топ адвокатските кантори в София, за да обжалва изплащането на това обезщетение и така сумата е била спестена. Сега е в ход конкурс за наемане на нов юридически екип н банката. 6 от кантори ще се борят за мястото, добави той.

Петков коментира и дружество, в което е участвал преди години, като уточни, че докато е бил част от него, то не е подавало документи за строеж:

„Аз съм участвал във „Волаком“, но дружеството не подава документи за право на строеж. Върнахме си инвестициите за по-малко от 6 месеца, изкупиха ни партньори през август 2013 г. И на база на следващо решение на министър Драгомир Стойнев месеци по-късно на 29. 11. клъстерът подава документи отново, а те придобиват правото на строеж януари следващата година. Когато тази компания е придобила правата, аз нямам нищо общо с нея, а когато аз съм, не се подават документи. Придобито право на строеж е било, когато не съм част от управителния съвет“, каза министърът на икономиката.

В хода на парламентарния контрол стана ясно и че ГЕРБ-СДС ще внесе нов проект на решение за създаване на анкетна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата за законосъобразни действия и бездействия на компетентните органи в местността Буджака. Целта на комисията е да се установи в срок кое правителство, кога и защо променя плана на защитената територия, обяви председателят на парламентарната грепа Десислава Атанасова в парламента.