С президента Румен Радев сме от отбора на България, но очаквам да е критичен, каза премиерът Кирил Петков, след като президентът положи клетва.

„Надявам се той да бъде също толкова критичен към изпълнителната власт – както ние към него, така и той към нас. Надявам се да имаме взаимовръзка и към външния свят да говорим на един език“, обясни още Петков.

Действията на ГЕРБ, които напуснаха залата на НС по време на официалната реч на Радев, Петков определи като „липса на парламентарна култура“.

„Конституцията ще бъде голяма тема в следващите месеци, но не и за това да станем президентска република, а в частта за главния прокурор“, коментира Петков.

Той допълни, че неговата задача е да има държава, базирана на институции.

Кирил Петков коментира и визитата си в Северна Македония. По думите му тя е била огромен успех.

"От една страна, ние подадохме ръка, отивайки там първи. От друга - те ни дадоха нота, която сме се надявали да получим от две години. Тази нота е много по-важна от само късо и дълго име. Тази нота казва, че РСМ няма претенции към териториалната цялост на България. Това е нещо много нормално те да го кажат, но тази нота се е говорила, преговаряло се е и ние само защото направихме нов конструктивен подход, я получихме. Тук трябва да се разбере, че вчера беше огромен успех", каза Кирил Петков.

По думите му работни групи ще обсъдят част от историята, в която е имало фашистки режим в цяла Европа и как това е повлияло и на територията на днешна РСМ.

"Повече от това нещо в детайл трябва да се влезе от историческата комисия. Много по-важно от това нещо е, че се обединихме да имаме транспорт - връзка от София до Скопие за 60 дни. Това ще бъде направено по най-прозрачен начин", каза още Петков.

Той отговори и на въпрос дали се е придържал към позицията на КСНС: "Много хора вчера с ревност видяха, че нещо, което ние постигнахме още с първия ход да получим тази първа нота, те не бяха успели да постигнат."

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!