Не вярвам БСП да напусне коалицията, обяви премиерът Кирил Петков по време на брифинг в Букурещ. Въпреки многото разногласия, коалицията продължава да работи и дава добри резултати, допълни Петков.

Той препотвърди позицията на „Продължаваме промяната”, че групата ще гласува „за” предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна и припомни, че в четвъртък президентът Володимир Зеленски поиска военните български заводи да ремонтират украйнска техника.

В навечерието на извънредното заседание на Народното събрание, което ще е на 4 май, БСП обяви категоричната си позиция срещу военната помощ за Украйна бъде гласувана.

„Правителството реши ли да се изнася оръжие и боеприпаси, БСП ще напусне коалицията. Отново потвърждавам – един патрон не е изнесен за Украйна. Стигне ли се до решение на МС за оръжие – напускаме“, заяви Нинова.

„Продължаваме промяната“ обявиха, че очакват коментар от изпълнителната власт. ИТН и ДБ, които са „за“ военната помощ, днес се въздържаха позиция
А Нинова допълни, че въпреки позицията на БСП, предсрочни избори засега не се задават.

Така смятат и юристите – по  конституция трябва да се направи опит за втори кабинет в рамките на този парламент. Държавният глава трябва да възложи съставяне на правителство на кандидат, излъчен от най-голямата политическа сила, тоест – ПП.

За да има оставка на правителството, трябва да има или вот на недоверие, или самият министър председател да подаде оставка.

Ако има само смяна на министри, то рокадите в кабинета се гласуват с обикновено мнозинство. Нинова и министрите на БСП могат да бъдат сменени само с 61 гласа „за“.