Директен сблъсък между премиера Кирил Петков и ДПС по време на днешния парламентарен контрол. Повод за размяната на реплики станаха законът „Магнитски“, „златните паспорти“ и предадения от министър-председателя списък на прокуратурата. Йордан Цонев обвини Петков в лъжа. 

„Ние от ДПС сме партия, която уважава институциите. Вие сте млад в политиката. Вие сте моят министър-председател, нашият, независимо, че не сме гласували за вас. Когато отправяте обвинения, нека са обосновани", заяви Йордан Цонев.

Той нарече правителството на Петков „марионетки над задкулисния кръг „Прокопиев“. Цонев разкритикува още премиера, че името на медийния издател Иво Прокопиев не присъства в предадения на прокуратурата списък.

Премиерът отговори, че няма „наши и ваши – всички са равни пред закона“. Затова призова ДПС, ако имат данни за престъпления от страна на Иво Прокопиев, да му ги предадат, а той ще запознае компетентните органи. Кирил Петков коментира още, че има по-голяма вяра на американската администрация, отколкото на на българската прокуратура. 

„Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора на листа „Магнитски“ – минава през много голям филтър. Това не става просто така. Първо, трябва да има информация от посолството, после трябва да мине през администрацията на Белия дом. После трябва да се оцени дали това ще донесе дипломатически скандал и само тогава лицата на листа „Магнитски“ се слагат и се обявяват. Знам, че вие обжалвате, но шансът цялата американска администрация да се е объркала, винаги съществува, но аз лично за съжаление имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в този момент. Защо? Защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е доказано лоша", каза още Кирил Петков.

Председателят на парламента Никола Минчев направи забележка за тона и отправените обвинения.

На излизане от залата премиерът си размени реплики с депутата от ДПС Делян Пеевски, които останаха в тайна от микрофоните в залата. От пресцентъра на движението обясниха, че министър-председателят е поел ангажимент пред народния представител да бъде прието предложеното от ДПС за пълна забрана и проверка на всички издадени т.нар. „златни паспорти“. 

Преди да се случи сблъсъка в парламента, бизнесменът Иво Прокопиев обяви, че завежда 4 дела срещу депутати от ДПС за клевети. С това той свърза днешната атака срещу него. Пред bTV той обяви: „Според мен от ДПС си изпуснаха нервите. Те говорят непрекъснато небивалици – всяко нещо, което не им харесва или им е неудобно, го приписват, че е от мен“.

И главният прокурор Иван Гешев коментира списъка с материали за разследване, предоставени му от Петков в интервю за „24 часа“: „Сигурен съм, че прокуратурата вече работи по много от тези случаи, и то преди той да входира съответните медийни публикации във ВКП. Ние не сме на тези позиции, за да се харесваме, а за да работим в интерес на хората. Те ни плащат заплатите и очакват от нас работа, а не да се водят междуинституционални войни“

Междувременно стана ясно, че при проверката на списъка на Петков прокуратурата няма да разпитва журналисти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!