Планират въвеждане на донорски карти. Министърът на здравеопазването предлага, в карта, която да прилича на личните документи, да се обявява съгласие за донорство.

Тя ще може да се взима от супермаркетите или бензиностанциите, а идеята е да се увеличи броят на трансплантациите, обясни Кирил Ананиев.

Броят на трансплантациите в страната остава нисък, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в парламента. Той поясни, че националната политика по здравеопазването е свързана с преодоляването на няколко важни предизвикателства в сферата на трансплантациите.

Данните за донорството у нас през 2018 г. сочат, че общият брой на трансплантираните пациенти е 42. От тях 25 са бъбречни трансплантации, 4 сърдечни и 13 чернодробни.

„Основните затруднения при трансплантацията на органи се дължат на техния недостиг както в България, така и в световен мащаб. През периода 2010-2018 г. в България броят на отказите от близките на донорите е до 20% от общия брой нереализирани и нереализирани донори годишно. Една от основните причини за недостатъчния брой органи е липсата на пълна информация при близките на пациентите в мозъчна смърт, които могат да предоставят съгласието си за донорство“, обясни Ананиев.

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантации към 2 януари 2019 г. броят на нуждаещите се у нас от трансплантация на бъбрек е 1039 души. Нужда от черен дроб имат 47 пациенти, а от сърце – 447. За нов бял дроб чакат 15 пациенти.

Кирил Ананиев коментира и готвения нов протест на лекарите и медицинските сестри от карловската МБАЛ „Д-р Кирил Попов“.

„Няма намаление на лимитите за хемодиализа и раждания. Те имат общ размер на разход, който им е определен за дадения месец. В рамките на този размер те са длъжни да извършат своята дейност”, каза той.

Недоволството на медиците е насочено към работата на Здравната каса, която според тях е намалила финансирането на нелимитните дейности в отделенията по „Хемодиализа“ и „Акушерство и гинекология“.