На 17-я ден под домашен арест бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров обяви, че ще намери начин да докаже невинността си. Мярката за неотклонение му беше наложена малко след като военният съд го осъди на 15 години затвор за присвояване на 5,1 млн. лв. от бюджета на разузнаването. Присъдата не е влязла в сила.

С него разговаря Канна Рачева.

Според генерал Киров, делата срещу него са политически.

„Конкретните изпълнители са известни, на първо място това е моят наследник Драгомир Димитров, погледнете неговите политически ментори и ще разберете кои са политическите поръчители”, казва Киров.

В съда са всички документи, които доказват, че ген. Киров не е откраднал 5 млн. лева. Както и фактите, например, че всяка държава плаща на нелегалните си шпиони до края на живота им, независимо дали ги използва или не.

– Тези пари отишли ли са за такива хора?

– И тогава, и сега съм вярвал, че тези пари са отишли по своето реално предназначение

– Това ли е техния път?

– Не ме дърпайте за езика, няма да ви отговоря на този въпрос (…) Аз не съм съставял конкретно нито един документ. Нито един.

– Добре, има ли някъде поне един документ, който да докаже, че тези суми са от бюджета и те са използвани, за да изпълни България своя дълг към тези хора?

– Да, това е достатъчно ясно обяснено в страниците на делото.

Ген. Киров казва, че един разузнавач никога не се пенсионира. Макар и под домашен арест, той следи новините и според него проблемът с ЧЕЗ е проблем на националната ни сигурност.

– Заплаха е скандалът с ЧЕЗ, самото развитие?

– Възможността това развитие да доведе до проблеми в енергийното снабдяване на населението (…) Аз помня, ние сме го извършвали, докато аз ръководех Националната разузнавателна служба, проучване на потенциални инвеститори, проучване на потенциални купувачи на стратегически за България обекти (…) Сериозна практическа помощ, която разузнаването оказа на държавата беше при приватизирането на Банка ДСК, когато ние получихме стратегически важна информация за позициите на отделните конкуренти и на базата на нашата информация беше избран купувачът на Банка ДСК.

– А проучвали ли сте ЧЕЗ?

– Нямам спомен да сме проучвали ЧЕЗ, но спомените ми в енергетиката ме водят към 2009 г., когато беше кризата с газоснабдяването на България, тогава към националното разузнаване бяха зададени важни въпроси, на които аз лично от говорих и това е самата истина, че далеч преди възникването, месеци преди възникването на тази криза, разузнаването е предупредило за възможността и времевите параметри, в които такава криза може да се развие.

Цялото интервю на Канна Рачева с ген. Киров гледайте в предаването „Тази неделя”.