Известната с филмовите си проекти „Ню Имидж България” ЕАД ще е новият собственик на 50% от капитала на „Телеграф Медиа” ЕООД – издател на вестниците „Телеграф”, „Монитор”, „Политика” и „Меридиан мач” и акционер в търновския „Борба”. Това обявиха в официално съобщение купувачът и фирмата продавач „Интръст” ЕАД.

Медиите, които депутатът от ДПС Делян Пеевски често нарича „свои”, станаха част от една група под управлението на майка му Ирена Кръстева преди повече от десетилетие. През 2014 г. изданията поне официално излязоха от семейството, като беше представен ирландски купувач.

Това обаче по никакъв начин не се отрази на редакционната им политика. Така през 2016 г. Пеевски стана едноличен издател.

Сега „Ню Имидж” ще създаде специално дъщерно дружество за сделката. В официалното съобщение се посочва, че купувачът е собственик на студиото „Ню Бояна Филм” и е добре познат у нас.

„Посредством сделката страните желаят да развият дейността на печатните медии, като ще работят съвместно за създаване на високи журналистически стандарти и утвърждаването на медийния плурализъм”, пишат двете фирми в деня, в който „Репортери без граници” поставиха България на отчайващото 111-то място по свобода на словото в света.