Огромни тапи и километрични опашки на границата с Румъния при Видин. Температурата във Видин към 19 ч. е около 35 – 36 градуса, а колоната от камиони е дълга общо около 16 км. Придвижването към пункта е много бавно, въпреки че на границата работят всички трасета, предвидени за тях и за обработването им.

Опашка има и на вход в страната, където има интензивен трафик на леки автомобили. 

За да достави стока в Унгария и Австрия в срок, Георги Банчев е разчел времето си по часове. На граничния пункт при Видин обаче попада в задръстване в платното за автомобили.

Според него тапата е заради шофьорите на камиони и движението им би трябвало да се регулира.

За шофьорите на камиони, преминаването е още по-дълго и без тапа. За денонощие през вход-изход от страната на границата при Видин минават средно по хиляда камиона, или по около 45 на час. Обработването на всеки камион е по 5-6 минути на всяко от петте трасета и това е максималният капацитет на пункта, казват от дружеството – собственик на моста. И допълват, че една от причините за засилването на трафика е неработещия ферибот „Оряхово-Бекет“.

"Трафикът, който влиза в България от ГКПП „Капитан Андреево“, от ГКПП „Кулата“ и от ГКПП „Лесово“, всичко минава през Русе и през Видин и е нормално да има опашки“, заяви Христо Монев от „Дунав мост Видин-Калафат“ АД.

Като причини за образуването на опашки се посочват още и засиленият митнически контрол, както и преориентирането на маршрути на движение на доставки. Прогнозите са трафикът да остане интензивен през целия август.

Опашки и тапи има и на граничния пункт при Русе. Заради това в 18 ч. жители на населени места в региона ще блокират движението там.