КЕВР предвижда увеличение на цените и на тока, и на парното, съобщават от комисията. При електрическата енергия предложението е цената за битовите потребители да се увеличи с 3,3% от 1 юли.

При парното разликата е по-драстична – КЕВР иска увеличение на цената с 39,26%.

Електроенергия

За клиентите на „Електрохолд Продажби“ (ЧЕЗ) разчетите сочат увеличение на крайната цена с 2,39%, за „ЕВН България Електроснабдяване“ - с 3,46%, за клиентите на ЕНЕРГО-ПРО - с 4,56%. В тези цени са включени цената на електроенергията и цените за мрежовите услуги. 

Независимо, че енергопреносните предприятия заявиха значително повишаване на своите разходи за пренос, КЕВР намери резерви в системата, за да неутрализира този фактор. За да сведе до минимум увеличението за битовите потребители, КЕВР приложи регулаторни механизми по отношение на ценовия микс за регулирания пазар. Делът на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" се увеличава до 30%.

Парното

Според регулатора поскъпването за "Топлофикация София" трябва да е почти 39%, а не 29%, колкото поиска дружеството. Скокът за Варна е 31%, за Бургас - 46%, а за Плевен - 48%.

Рекордното искане на великотърновската топлофикация от 332% е сведено до скок от 46%, а най-голямото поскъпване ще е в Разград - над 50%.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!