Парламентът откри нова процедура за избор на конституционен съдия от квотата на Народното събрание (НС). Мястото остана непопълнено, след като клетвата на Венета Марковска, избрана заедно с Анастас Анастасов, бе бламирана от президента Росен Плевнелиев.

Тя излезе от скандала с обещетение от 80 хиляди лева след като Висшият съдебен съвет отказа да я пенсионира и предпочете да я освободи от съдебната система, с полагащите и се 20 заплати накуп.

Преди седмица Плевнелиев изчете съображенията си, базирани на информация от прокуратурата, която го е накарала да бъде още по-сигурен в решението си да не присъства на клетвата, и напусна церемонията.

Становища и въпроси ще могат да се подават до 10 декември. Изслушването на кандидатите в правната комисия ще бъде на 12 декември. Те ще бъдат представени по азбучен ред до 2 минути от депутат. Самите кандидати ще могат да се представят до 15 минути. Заседанието на правната комисия ще се излъчва пряко онлайн на сайта на НС.

На 19 декември ще бъде представянето на кандидатите в пленарна зала и избора на конституционен съдия от квотата на парламента. И това заседание ще се излъчва пряко на сайта на Народното събрание. Гласуването в зала ще е явно чрез компютъризираната система на НС.

Народните представители отмениха оспорваното от седмици решение за избор на Венета Марковска, с което отпушиха процедурата за нов конституционен съдия. Предложението на „сините” депутати бе приветствано от председателя на НС Цецка Цачева, която го определи като задължително за ГЕРБ, за да излязат от сложния правен казус. Левицата и ДПС отказаха да участват в обсъжданията на новите номинации.

„Няма да участваме, защото изборът на конституционен съдия е предрешен с политически пазарлъци между ГЕРБ и част от ръководството на СДС. Бойко Борисов прекрачва своите правомощия с цел да узурпира Конституционния съд и неговата власт. БСП няма да участва в този политически фарс”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов.

Почти в същия тон бе и изказването на Павел Шопов от „Атака”: „Това, което се случва днес, е опит да ви превърнат в смокинов лист, за да прикривате резила(...) Борисов мисли, че с този срамен епизод, нещата ще се канализират(...)Има нова кандидатура за конституционен съдия, Бойко Борисов я въведе, този човек, който е човек с главно „Ч”, е бившият президент. За какво са тези процедурни правила, той човекът е ясен(...) Кандидатът е предрешен”.

Като Матросов пред Вермахта

Приела ролята на адвокат защитник по казуса "Марковска", Искра Фидосова издигна вербална дефанзивна стена срещи стрелите на опозицията: „Бойко Борисов не посочи кандидата, а каза, че ще подкрепи кандидатура на сестринската партия СДС. Нормално е – ние сме една група в Европейския парламент. Ако тази кандидатура не отговаря на изискванията, няма да бъде подкрепена, ако няма съответните професионални качества, няма да бъде подкрепена. Ако един конституционен съдия се разболее или почине, пак ли ще се отменя решение? Марковска заяви, че се оттегля, че се пенсионира. Няма вече казус „г-жа Марковска”.

След думите й по темата отново се включи Павел Шопов: „Не сте особено в час, защото в последните 10 дни ви скриха, защото вие сте трансмисията за предаване на волята на управляващия. Сега отново ви върнаха като един Матросов да закривате с тялото си амбразурата” (Александър Матросов е съветски военнослужещ, станал известен с подвига си в сражение за превземането на укрепени съоръжения на Вермахта – бел. ред.).

Как се "напука черупката" около Марковска

Вносител на предложението за откриване на нова процедура бе правната комисия в НС, която преди месец изслуша Венета Марковска, но не допусна за обсъждане постъпил сигнал срещу, докладван от депутата от БСП Янаки Стоилов, с аргумента, че е анонимен. „Доносът”, както го нарече Марковска, всъщност бе подписан от Георги Тонев Колев и се основаваше на журналистическа публикация от преди две годни и половина.

Последва заплаха от Европейската комисия за междинен доклад. Шефът на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ се опита да укрепи разклатеното реноме на Марковска с писмо с адрес до Жозе Мануел Барозу, а вместо да разяснят съдържанието му отговорните институции бяха пратени да търсят адреса на Георги Тонев Колев.

В крехката ситуация се намеси и премиерът Бойко Борисов, който няколкократно „помоли” Марковска да се оттегли. Тя обаче не реагира на призива му и президентът „развали” церемонията по стъпването й в длъжност, поставяйки множество въпроси дали с това не е нарушил конституцията.

Веднага след това Марковска подаде оставка като заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС), а преди два дни обяви, че се е подала молба за пенсиониране, която трябва да бъде приета от Висшия съдебен съвет (ВСС).

По този начин тя ще избегне проверка на етичната комисия към Съвета, която се самосезира по сигнала срещу нея.