Изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков по време на първото заседание на 47-ото Народно събрание премина добрия тон. От парламентарната трибуна се чуха обвинения, нападки и квалификации.

Минеков бе извикан на изслушване заради казуса с вестник „Труд”.

"Министър на културата, предвождащ полицай, е когнитивен дисонанс като съдържание. Като форма би могло да бъде и сюжет за гоблен. В журналистическата си практика съм виждам неведнъж милиционери, които желаят да бъдат културни министри. Но културен министър да мечтае и да се държи като милиционер виждам за първи път. В българската история това се случва за първи път", заяви Любен Дилов-син от ГЕРБ.

„Сравнявате ме с Бойко Рашков – за мен това е чест“, заяви от своя страна Минеков.

И попита: „Защо нямаше извънредно заседание на НС, когато безпрецедентно в историята на България бе спрян сигналът на БНР, който не е спирал дори по времето на Втората световна война? Защо нямаш извънредно заседание, когато МВР и ГДБОП изземваха на живо сървъри и техника на фалиралата ТВ7?“

„Това държание тук е абсолютно недопустимо за един министър и затова ние няма да вземем участие“, каза Йордан Цонев от ДПС.

„Бих искал да ви призова да спазваме правилника и когато изтече времето, да спирате микрофоните“, призова Асен Василев от „Продължаваме промяната“

„Доживях партия ГЕРБ да се загрижи за свободата на словото. Такова нещо никога не съм си мислил, че ще се случи“, коментира Александър Симов от БСП.

„Свободата на словото беше брутално убита и изнасилена от появата на ГЕРБ във властта. И го знам, защото работих в частна медия“, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Министърът на културата обясни, че действията не са насочени към вестник „Труд“, а към фирмата наемател, която държи пари на държавата.

„Всичко ще дойде там, където му е мястото, и вие ще бъдете там, където ви е мястото“, категоричен бе Велислав Минеков.

„Поне да бяхте докарали Бойко Рашков да ни заплашва – щеше да е по-еротично“, ироничен бе Тома Биков от ГЕРБ.

По-рано заседанието на парламента започна със спор трябва ли в сградата на Народното събрание да се влиза със зелен сертификат.

„Богопомазаните могат да влизат без зелен сертификат, без PCR тест, без антигенен тест. За всички останали работещи българи, които месеци наред се редяха по опашки рано сутрин, за да има тестове, с които да посетят работните си места“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Считаме, че е редно веднъж завинаги да се спре с това безумие. Не бива и не трябва депутатите да имат различен статут. Не бива да се дава такъв пример и затова смятаме, че зеленият сертификат трябва да отпадне за всички“, заяви Костадин Костадинов от „Възраждане“.

От партията поискаха и референдум за зеления сертификат, а от ГЕРБ-СДС поискаха или зелен сертификат за парламента, или той да отпадне за всички институции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!