Кабинетът в оставка отпусна нови 80 милиона лева, за да покрие разходите на хотелиерите, приютили у нас бежанци от Украйна.

Преди това в ефира на bTV те обявиха, че ще съдят държавата заради неизплатените средства за настанените в базите им украински граждани.

В хотела на Красимир Белорешки в „Слънчев бряг“ има над 400 украински бежанци, настанени и по старата, и по новата програма, за които казва, че не е получил и стотинка държавна помощ.

Настя от Днипро ражда в хотела първото си дете. Това става по време на прелокирането на бежанците от Черноморието в държавни и общински бази.

Хотелиерите припомнят, че държавата няма достатъчно собствени бази и затова е потърсила помощ от тях. Днес Министерският съвет обяви, че отпуска част от дължимите средства.

Вицепремиерът Калина Константинова представи нов план за временна закрила.

"В новия план за временна закрила са разписани всички успешни практики, процеси и стандарти, които разработи нашият екип през последните пет месеца. Целта на този документ е да послужи на всички институции, които ще поемат отговорността оттук насетне за хората с временна закрила", обясни тя.

В Плана се предвижда за кризисна ситуация да се приема, "когато в рамките на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи временна закрила, са преминали държавната граница".