Първа реакция на вътрешния министър Калин Стоянов след ареста на журналиста Димитър Стоянов. Той беше задържан в полицията, а негови колеги казаха, че зад ареста стои разследване срещу близък на министъра. Калин Стоянов отрече подобна връзка.

bTV разполага и с пълния запис на случилото се.

„Сестра имам, но тя е разведена от 2009 г. с въпросния човек. Оттогава – 15 години, нито аз, нито член на моето семейство поддържаме някакъв контакт с него. Не знам какво е работил, къде живее. Това не е моя работа и моля да прекратим спекулациите по тази тема“, заяви Калин Стоянов.

Запис от охранителна камера показва цялата ситуация около конфликта между журналиста Димитър Стоянов и мъжа, подал сигнал срещу него, за когото се знае, че е служител на НАП. 

На кадрите се вижда как автомобилът спира и Димитър Стоянов излиза от него и пресича. Следва размяна на реплики.

Около минута по-късно започва и физическият сблъсък, включва се и жената, която е с журналиста, като тя сваля нещо от врата си и посяга с него към другия мъж. Секунди по-късно Димитър Стоянов вади и пистолета. Всичко приключва за около 4 минути. 

След сигнал до полицията от втория участник в инцидента Димитър Стоянов е арестуван за 24 часа.

„Първият удар е от противника. За съжаление, е скрит от климатика, но се вижда. Димитър Стоянов не го рита, а го отблъсква с крак“, коментира адвокат Николай Хаджигенов.

За случилото се журналистът съобщи и с пост в социалните мрежи, като каза, че е бил нападнат в магазин.

„Дори и когато си пазаруваш кротко, винаги се намира някой тъпак, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва“, написа Димитър Стоянов.

Вчера в районния съд се гледа жалба срещу ареста му. Пред съда той заяви, че ситуацията е станала в момент, когато са спрели, за да купуват ветеринарни продукти. Тогава непознат човек е започнал да му крещи и да го обижда.

"Продължи да псува, засили се да ме удари и го спрях с крак, не е имало удар", заяви Димитър Стоянова.

Той допълва, че е извадил пистолета си, след като непознатият за него мъж е решил да удари в гръб съпругата му.

„Може би изваждането на пистолета не е най-красивото решение, но той - видно и от целия ви запис, е направил всичко възможно да тушира конфликта, без да нанася щети. Взема решението да извади пистолета и това деескалира конфликта. Другият вариант е да го удари и някой щеше да е в болница“, коментира адвокат Николай Хаджигенов.

Още вчера колеги на Димитър Стоянов заявиха, че причината за задържането му е разследване, по което работи. А именно за мъж на име Георги Шурелов, задържан през 2021 г. в Бургас. Представял се за данъчен и рекетирал местен бизнесмен.

„Георги Шурелов е зет на Калин Стоянов, тогава шеф на ГДБОП, а сега министър на МВР. Докато разследвахме това, нашият колега Димитър Стоянов беше задържан от МВР, защото бил нападнал някакъв нетрезвен тип, който обаче бил служител на НАП“, коментира Атанас Чобанов.

Свързахме се с Димитър Стоянов. Той каза, че трябва да изгледа записа от охранителната камера и ако адвокатът му прецени, ще разговаря с нас.