Близки на убитата в Костенец жена с упрек към криминалните психолози. По думите им те разпитвали прекалено "грубо" детето на убитата Милена, за да открият заподозрения за престъплението Стоян Зайков.

Снимка: bTV

След криминалния случай в Костенец остава едно 14-годишно сираче, загубило и майка си, и баща си. По време на издирването на Зайков момчето е разпитвано от криминални психолози. Според леля му те проявили грубо отношение.

Снимка: bTV

„Те бяха убедени, че той знае нещо за баща си и го укрива. Бяха много груби, огромен натиск оказаха върху детето”, обясни Надя Шишкова.

Жената твърди, че поднасянето на новината за смъртта на баща му било изключително нетактично:

„Седна до него и му каза - всичко свърши. Баща ти е мъртъв.”

Когато се работи с дете, трябва да се подхожда със съчувствие, смята бившият директор на Института по психология на МВР Калин Гайдаров.

Снимка: bTV

„Не бива с психологически натиск или с други начини, които не са част от добрата професионална практика, да се постигат резултати. Тези резултати са неефкетивни, защото малко или много това дете е преживяло действия на психолозите спрямо него и те се отразяват на неговата психика… той не е виновен за това, че неговият баща е извършил престъпление, нито пък е виновен, че е загубило майка си”, обясни Гайдаров.

Според професора подобни ситуации дискредитират професията на психолога:

„Не можете да извлечете насила и с принуда информация от хората.”

Криминалните психолози от МВР отказаха коментар.