Православни и католици посрещнаха на един и същи ден празникът за възкресението на Спасителя. Богомолците изпълниха храмовете с радост от божественото чудо и отправиха молитви за здраве и благоденствие.

Патриарх Неофит оглави богослужението на Второ възкресение в столичния храм "Света Неделя".  Възкресната вечерня, наричана Второ възкресение, започна в 11 ч. в неделя. Така за втори път след полунощ звучи евангелският текст, възвестяващ възкръсналия Спасител.

Откъси от Светите писания звучат на различни езици, за да може радостната вест за възкресението да достигнат до всички хора по цялата земя.

Българският патриарх поздрави с Христовото Възкресение всички миряни в родината и далеч от нея. Той пожела светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца.

В 19:20 на Велика събота, самолетът с Благодатния огън от Йерусалим, кацна на летище София.

Духовници от цялата страна взеха от Божествения пламък, за да го занесат на вярващите в епархиите по цялата страна. Начело на делегацията за първи път беше Старозагорския митрополит Киприан.

20 минути преди полунощ литийно шествие внесе Благодатния огън в храм "Свети Александър Невски", където го очакваше патриарх Неофит.

Проливният дъжд не попречи на вярващите да се съберат на църковния площад в очакване на вестта за Възкресението. Точно в полунощ патриарх Неофит поздрави с празничен възглас.

По традиция миряните със запалени свещи обиколиха три пъти храма и споделиха радостта от Възкресението на Спасителя.

В православните църкви нощта продължи с Пасхална света литургия.

След прочитането на евангелските текстове Негово Светейшество поздрави християните и отправи Пасхалното послание на членовете на Св. Синод на БПЦ към вярващите. Българският патриарх завърши словото с пасхалния поздрав: „Христос воскресе!"

Сред католическата общност в Белене липсата на отец Паоло Кортези се усеща.

Католиците най-вече страдат от това, че се чувстват осиротели. Службите им водят свещеници от съседни села - както и снощи Пасхалната литургия, така и литургията днес. Също така впечатление прави и малкият брой енориаши, които споделиха среднощното бдение.

Пасхалният огън озари двора на храма час преди полунощ. Възкресената литургия бе поверена на отец Салваторе. "Но е най-хубавата литургия, коqто имаме през годината. Най-хубавата, защото през тази нощ може да чуваме, заради четивата колко голяма е любовта на Господа към нас", сподели той.

Възкресената нощ в католическия храм в Белене съпреживяха едва около стотина енориаши.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пожелавам си и на мен и на всички да празнуваме както тази година заедно на една и съща дата, защото всички сме едно. Честито Възкресение Христово!”, каза Зорница Босилкова.