„Всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее, особено когато по законен път е получил нужните документи за това.

Вярваме в изконните евангелски и човешки принципи милосърдие, състрадание и съпричастност, които ни подтикват да подаваме ръка на изпадналите в нужда”, казва в специално изявление председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България епископ Христо Пройков.

Думите му са свързани със случая на семейство бежанци от Сирия, което се установи в Белене по покана на католическата църква. Последва обаче вълна от недоволство, която принуди бежанците да напуснат крайдунавското градче.

Като ответна реакция католическият свещеник Паоло Кортези, поканил сирийците, обяви, че спира помощите за местните – католическата църква помага на Белене с повече от 100 хил. лева дарения годишно.

„В Евангелието Исус казва: „… доколкото сте сторили това на един от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили” (Срв. Мат.25:40).

„Във връзка със създалата се ситуация около настаняването на сирийското семейство в Белене, считаме, че се изкривяват фактите и с това се провокира езикът на омразата.

Семейство Албакри е дошло в България законно, има получен статут, което означава, че членовете му имат всички права като на българските граждани, без правото да гласуват и да участват в армията.

Сред правата им е и това по свой избор да определят в кое населено място да се установят и да положат основите на своя нов живот, с честен труд и в мир със съседите си.

С оглед на всичко това, представителите на католическата общност в България ще продължаваме своите действия в подкрепа на изпадналите в нужда, защото вярваме, че на протегната ръка, трябва да се отвърне с отворени обятия.

Както казва папа Франциск: „Тези, които приемат прегръдката на Отца, от своя страна отварят обятията си, за да могат всички да бъдат обичани като деца и да се чувстват „у дома“ в голямото човешко семейство”, посочва епископ Пройков.

Реакция имаше и от Върховния комисариат за бежанците към ООН.

От международната организация припомниха за официалното си писмо до служебния премиер Огнян Герджиков по повод случая в Елин Пелин.  В средата на февруари попитаха Герджиков кой отговаря за интеграцията на бежанците у нас. До момента отговор няма.