Допълнителни изчисления на експертите, извършили автотехническата експертиза, ще имат задачата да определят изходното местоположение на Лютви Местан при катастрофата на кръстовището край момчилградското село Загорско през април 2019 г.

При нея загина бебе на шест месеца. Искането е от защитата на втория подсъдим по делото – бащата на загиналото дете Юсеин Ахмед.

Самата адвокат Петра Свиленова обясни за БТА, че има свидетелски показания на трима независими очевидци, според които Местан не е излязъл от правилното място.

„Имаме допълнителни въпроси към автоекспертите, които да дадат отговори на тези въпроси, свързани със свидетелски показания, които не са отчетени за изходната позиция на г-н Местан, излизайки от кръстовището, и да направят нови изчисления съобразно тези свидетелски показания“, обясни тя.

Съдът отхвърли като неоснователни останалите отправени искания от страна както на частното обвинение, така и на Лютви Местан, който поиска разпит на нови свидетели и експерти, както и изискването на Проект за промяна в организацията на движение на път Кърджали – Маказа от 2020 г.

Оставянето без уважение на исканията доведе защитаващият се сам в днешното заседание Местан да поиска за пореден път отвод на съда. Съдът не си даде отвод.

Минути след края на днешното заседание Местан обясни, че до края на делото на тази инстанция ще се защитава сам, защото според него съдията по делото е пристрастен и няма значение кой го представлява пред магистратите.

„Пред мен е един обвинителен акт, който се основана на негоден протокол за оглед, пълен с лъжи. Основава се на манипулирани след катастрофата факти и обстоятелства и аз рано или късно ще докажа всичко това. Но не мога пред този съд, защото този съд не просто не чува аргументи, а отказва да вижда очевадни факти“, каза Лютви Местан.

В началото на днешното заседание по делото той се отказа от защитата на двамата си адвокати с мотива, че съдът не им дава възможност да изпълняват защитните си функции.

Пред журналисти той упрекна за пореден път в пристрастност съдията по делото.

"Става въпрос не просто за нормална предубеденост. Става въпрос за пристрастие и за външно въздействие. За това говоря и за организирана схема, която цели да ме осъди“, заключи Лютви Местан.