Извънредна ситуация на столичното „Цариградско шосе”. Движението по част от булеварда беше временно спряно, а мястото отцепено заради катастрофа на бензиностанция и изтичане на газ.

Снимка: btvnovinite.bg

Кола се удари в инсталация за газ, което е довело до изтичане на пропан-бутан. На място са изпратени няколко екипа огнеборци. Няма пострадали хора.

Инцидентът е станал малко след 14:00 ч. този вторник. Според свидетели до катастрофата се е стигнало, когато след засичане от друг автомобил, кола се отклонява и се забива в резервоар, пълен с газ.

Снимка: btvnovinite.bg

Към мястото веднага са изпратени 4 екипа. Направени са и замервания на нивата на пропан-бутан до блоковете в близост до мястото на инцидента, където живеят хора. Отклонения от нормите не са отчетени.

„Да, имаше миризма на газ, нормално. То всъщност цялата газ излетя във въздуха”, разказа очевидката Анелия Петрова.

Снимка: btvnovinite.bg

Районът обаче остана блокиран близо три часа. Малко преди час пик основната пътна артерия на София бе блокирана. Екипи на пожарната работеха на терен за обезопасяване на повредения резервоар с газ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Беше нарушена херметичността на цистерна за пропан-бутан. Започва изтичане на газ. В тази връзка беше създадена необходимата организация от органите на пътна полиция и пожарна безопасност и Столична община за обезопасяване на района”, каза Тошко Бързилов, началник на „Национален оперативен център“ на ПБЗН.

Снимка: btvnovinite.bg

„Автомобилът е влязъл вътре и е ударил един кран, свързан с резервоар, в който има над 5 тона пропан-бутан. В момента се мъчим да го спрем крана, да го осигурим и да намалим последствията от инцидента, защото е много възможно да се получи взрив”, разказа Красимир Димитров, директор на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община. 

Аварията притесни хората в района. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Все пак се сещате една искра и тази газ се възпламенява”, споделя Анелия Петрова.

Нарушено бе и движението на колите, като се образува голямо задръстване от „Орлов мост” то 4-ти км.

Снимка: btvnovinite.bg

На място пристигна подвижна цистерна, в която да се пренесе газта. След това обаче стана ясно, че пропан-бутанът е бил изпуснат в атмосферата. Опасност за населението няма.

Малко след 5:00 ч. движението беше по „Цариградско шосе” беше пуснато.

Екипи на пътна полиция са разположени в района около инцидента и имат готовност при евентуална необходимост, отново да спират движението по булеварда и да пренасочват водачите по обходни маршрути.

От компанията, в чиято бензиностанция е станал инцидента, казаха за bTV, че оказват пълно съдействие на органите за безопасност при овладяване на ситуацията и обезопасяване на увредените съоръжения.