От 148 мобилни камери за страната, 60 са извън строя, признават от Пътната полиция. Радарите са повредени и вече няколко месеца няма кой да ги ремонтира.

„Не работят поради технически проблеми. Също така в момента няма договор за поддръжка и този технически проблем не може да бъде отстранен”, посочи Бойко Рановски от КАТ.

Договорът на фирмата, която поддържа радарите е изтекъл, а нов изпълнител няма. На търговете винаги се явява само един кандидат, което е в нарушение на закона за обществените поръчки. Така на практика и контролът върху джигитите е занижен наполовина. Особено в Плевен и в Пловдив.

„Пловдив - като се има предвид, че е регионът с най-тежката пътна обстановка и има голям брой загинали и ранени - това е едно от нещата, които оказват влияние. Че не могат да осъществяват реален контрол на скоростта”, коментира Рановски.

Председателят на асоциацията на пострадалите в катастрофи Владимир Тодоров определя това като „престъпна небрежност”.

Заради празниците всички работещи камери ще бъдат на пътя, за да следят за нарушения на скоростта.

Ще се следи и за незакупeна винетка, както и за неплатена „Гражданска отговорност”.

Спецакции срещу пияни шофьори ще има във всички почивни дни, предимно в малките населени места .

От полицията предупреждават, че ако пътувате по републиканските пътища трябва да носите със себе си и касовия бон за винетката, за да докажете, че сте я купили и че стикерът не е краден.