Служител на столичен клон на ОББ е обвинен за присвояване на близо 90 000 лв. В сектор „Разследване на икономическата престъпност" СДВР било образувано досъдебно производство срещу 29-годишния Йордан Тодоров.

Според обвинението като главен касиер в банков клон от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г. той е успял да източи сметките на 40 клиента. Оказало се, че касиерът съставял фалшиви платежни нареждания, с които теглел различни суми от чуждите влогове.

Банковите афери излезли наяве след жалба на клиент. Мъжът отишъл да изтегли пари от сметката си и забелязал, че сумата драстично е намаляла. Започнала вътрешна проверка в клона, която уличила 29-годишният главен касиер.

Той е избирал по-солидни сметки, за да не се усетят собствениците на парите. Теглил е средно около 2000 лева, обясниха от „Икономическа полиция”.

След като били събрани всички доказателства по случая и докладвани пред Софийския градски съд, на Тодоров било повдигнато обвинение. По преценка на прокурор му е наложена 1000 лв. гаранция.

Служителят веднага е уволнен, а банката е възстановила парите на ощетените клиенти.

През 2011 г. бе арестуван бившият главен касиер в "Алфа банк" Петко Митевски. Според разследващите той е отмъкнал внушителните 21 201 430 лева. Успял е да изнесе парите в чанти за около 2 г. Междувременно изготвял фалшиви документи, с които уж били извършени преводи на различни суми до клонове на банката в страната.