Екип на bTV беше допуснат за първи път да заснеме единствения сигурен имот на семейството на Симеон Сакскобургготски. Изненадващо обаче се оказа, че за имота са се явили кандидат-купувачи.

Kъщата в град Баня, Карловско, e единственият сигурен имот на Сакскобургготски. Той не е ходил там от година и два месеца, а в града се говори, че имотът се продава.

Снимка: btvnovinite.bg

Къщата в град Баня е построена от цар Борис, който се е лекувал на минералните извори в района и много е харесал мястото. Първата лична карта след завръщането на Симеон Сакскобургготски бе издадена именно на този адрес.

Преди време в руски интернет аукцион се появи обява за продажба на имота за 2,5 млн. евро. Тогава фамилията отрече. 

Преди два месеца обаче купувачи са идвали отново да оглеждат къщата, съобщиха източниците ни. Това, което отказвало кандидатите, е, че сега къщата се продава за 11 милиона лева и върви заедно с царската изба.

Снимка: btvnovinite.bg

До момента споразумение за другите имоти с държавата Симеон Сакскобургготски няма. Не са приключили и делата в Страсбург.

„Подадени са три жалби от името на царското семейство. Първата от тях е подадена в средата на 2010 година и тя е свързана с мораториум върху експлоатацията и ползването на всички царски имоти. Нали разбирате колко е крива ситуацията, при която бивш премиер и престолонаследник на една династия ще съди собствената си държава в Страсбург”, подчерта Михаил Екимджиев, адвокат на Симеон Сакскобургготски в Страсбург. 

Според адвоката най-доброто решение на спора за царската рестутуция е да има извънсъдебно споразумение. Съдът в Страсбург обаче още не е излязъл с решение.

„Сега ми излизат дела заведени през 2007 – 2008 г., приоритет се дава на дела  за защита на правото на живот”, отбеляза адвокатът.

Републикански съд според Екимджиев много трудно може да прецени какво се е случило преди сто години в монархическите институции.

В момента къщата е отворена за посещение на туристи, можете да разгледате първия етаж.