Кашони със съмнителни химикали пети ден стоят на улицата след като наемател и наемодател не можаха да се разберат на кого са, а държавните институции не проверяват с какво всъщност са пълни кашоните.

Георги Иванов е собственик на помещенията, в които са се съхранявали отпадъците. Наемател е фирма „Аркс ООД”, която обаче задлъжнява към него и договорът е прекратен.

„Управителят на „Аркс ООД” – Георги Марков, изостави помещенията с наличностните”, разказва собственикът. „Заведох изпълнително дело и изнесох материалите извън площадката”, признава той.

Марков обаче твърди, че доскорошният му партньор е предявил към него искане за цялото имущество, съхраняващо се в имота му, в това число и химикалите.

“Той ми прекратява договора за наем. След това е въведен във владение и цялото мое имущество е описано в полза на г-дин Георгиев.” , контрира Марков. „ Аз не мога да борява, да унищожавам, да изваждам и да оперирам на тази  територия”, допълва той.

И докато сагата между бившите сътрудници продължава, нито една институция не е проверила какво всъщност има в кашоните с химически отпадъци. Те са оставени без надзор, до жп гарата на квартал „Корилово”.

Следват множество сигнали към регионланата инспекция по околната вода и средите (РИОСВ) с молба да се погрижи за химикалите. Оттам обаче отказват да ги преместят и дори пишат акт за 10 000 лева на стопанина на имота,  а той го обжалва и в момента чака съдът да се произнесе.

Към днешна дата екоинспекцията не е проверявала какви са всъщност мистериозните химикали и дали са опасни, bTV не получи и тяхното становище до края на работния ден.