Заради продължителните валежи лекарите отчитат бум на ухапаните от кърлежи у нас. Как да се предпазим и какво да направим, ако все пак намерим кърлеж по тялото си, съветва проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни болести.

На първо място, да се обличаме със светли дрехи, а дланите и глезените ни да бъдат покрити. Добре е да се използват репеленти, които предлага няколкочасова защита.

Местата с висока неокосена трева трябва да се избягват.

След разходката навън, особено на по-опасни места, човек трябва старателно да огледа тялото и дрехите си. Понякога кърлежите остават незабелязани и проблемът излиза наяве чак когато се появят симптомите.

В никакъв случай не трябва дрехите да се изтръскват вътре в дома – за да не се сдобием с пренесен по тях кърлеж на килима в хола си, например.

Ако открием кърлеж по тялото си, трябва да се потърси лекарска помощ.

Ако все пак нямаме такава възможност – например сме в планината, разумно би било да имаме поне пинсета под ръка и с нея да извадим насекомото. Операцията е много деликатна и е важно хоботчето на кърлежа да бъде отстранено, а не скъсано – в противен случай евентуалната заразата, която той може да пренася, продължава да се развива

На последно място, трябва да се направи лабораторен анализ, който да установи дали кърлежът, който ни е ухапал, е заразен. Затова е необходимо след отстраняването му да го приберем по подходящ начин (например в стъклено шишенце или друга сигурна опаковка).

Ухапването от кърлеж не означава непременно, че ще се разболеем от страшна болест. Средно само около 20% от кърлежите у нас пренасят инфекции.

Най-честите е лаймската болест (борелиозата). При нея седмица след ухапването се появява зачервяване, което непрекъснато расте. Ако не се вземат мерки навреме, може да последва увреждане на вътрешните органи.

Втората по честота е марсилската треска, която се характеризира с висока температура и дребен обрив. Тя е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието. Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж. И при двете болести е важно да се проведе правилно лечение.

Има и вирусни заболявания, които са по-редки, но са много опасни.

Само в Националния център по заразни и паразитни болести около 100 души на ден търсят помощ при отстраняване на паразит от тялото.

Специалистите подчертават, че кърлежите са два типа: едните могат да се хванат в градски градини, вторите са по-опасни – това са кърлежите по селата. Пренасят ги дивите и селскостопанските животни. Обикновено именно те причиняват опасните болести.

Кърлежите предпочитат високата влажност. Обитават тревисто-храстови и горски местности. Впиват се с хоботче в тялото и се пускат, когато се напият с кръв. Този акт е различно продължителен при различните видове кърлежи. Обикновено се откриват по нежните участъци на кожата – зад ушите, под гърдите, на хълбоците, шията и слабините. Не хапят дланите, петите и лицето.