„Освобождаването на един министър за мен не е проблем. Освобождаването на един финансов министър обаче е все едно пада цялото правителство“.

Това изявление на премиера Бойко Борисов е отпреди 10 години.  Междувременно е променил позицията си, тъй като освобождава вече вече двама финансови министри. Първо Симеон Дянков, и сега Владислав Горанов.

Горанов заема поста финансов министър от втория кабинет на Борисов през 2014 г.

В периода, в който ГЕРБ не беше на власт се оказа, че Владислав Горанов не може да живее с депутатската заплата и напусна политиката, за да работи за банка. 

Това, че живее в апартамента на кръстника си безвъзмездно, предизвика сериозен скандал. Кръстникът е бизнесмен така, че се стигна до въпроси дали фактът, че има за кръщелник министър не води до определени облаги.

Антикорупционната комисия обяви, че конфликт на интереси няма. Прокуратурата започна проверка за търговия с влияние – повече от година няма яснота за резултата от проверката. 

От подчинената му приходна агенция изтекоха данните на милиони българи. И това не разклати позициите му.

За разлика от скандала в НАП, скандалът с лотариите и Комисията по хазарта се оказа труден за овладяване. 

Години наред фирмите на Васил Божков са попълвали грешната колонка в месечните си отчети и съответно са плащали много по-малко от дължимите такси на хазната. И така всеки месец от 2015 г. насам. Въпросът е може ли финансовият министър да не е знаел за това. Самият Божков обяви пред bTV, че не веднъж се е срещал с Горанов и поиска оставката му. 

„Независимо от опита за внушения, аз нямам претенции към г-н Божков, освен за едно – през всичките години той е нарушавал закона за хазарта или негови служители.. Загубата за бюджета е 700 милиона лева“, отговори Горанов.

Знак за първи пукнатини в отношенията Борисов - Горанов беше даден преди дни - поводът намаляването на ДДС за ресторантите. 

Години наред Владислав Горанов беше в кръга любимци на Борисов – вечно до него в джипа...

Сега му се налага да слезе от джипа.