Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали обяви повишена епизоотична готовност във връзка с огнищата на птичи грип в областите Добрич, Хасково, Ямбол и Сливен, съобщи директорът д-р Георги Грозев.

По думите му целта е да не се допусне разпространението на болестта на територията на област Кърджали.

Мерките за недопускане на инфлуенца по птиците бяха определени на заседание на Областната епизоотична комисия през миналата седмица.

На собствениците на големите птицевъдни обекти, които на територията на областта са девет, е разпоредено да осигурят извършването на дезинфекция на влизащите транспортни средства и хора в птицефермите, както и на излизащите.

В областта са забранени пазарите и изложбите на птици, а също и населването с новоизлюпени еднодневни водоплаващи птици в животинските обекти.

Особено внимание се обръща на биосигурността в личните стопанства и големите птицевъдни обекти.

Собствениците, които отглеждат птици в дворовете, са предупредени да не допускат излизането на птиците извън помещенията на отглеждане, да не позволяват контакт между домашни и диви птици, да съхраняват фуражите в закрити помещения.

Те трябва незабавно да уведомяват ветеринарния лекар или кмета на населеното място за болни птици и завишена смъртност при птиците.