„От медицинска гледна точка енергийните напитки имат дозозависим ефект – колкото повече, толкова по-зле“, каза в студиото на bTV Новините д-р Стоян Стефанов, кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина“.

„Не можем да сме спокойни, че минимални количества са безопасни. Ефектите са сходни. Страничните ефекти могат да бъдат различни и в зависимост от възрастовата група, и в зависимост от индивидуалния организъм“, допълни той.

„Енергийните напитки са разнообразни, но в основната си компонента включват кофеин, захар и други стимуланти. Кофеинът сам по себе си в зависимост от концентрацията си може да не е вреден, но в енергийните напитки се използват многократно по-високи дози от това, което се среща в чаша кафе. То има естествени съставки и антиоксиданти. Проучванията показват, че кафето е полезно, удължава живота и подобрява здравето. Енергийните напитки имат много други синтетични съставки и най-вече опасната съставка е високата концентрация на чиста захар“, посочи д-р Стоянов.

„Захарта води до пристрастяване. Другите съставки също могат да бъдат опасни. Това са растителни екстракти – привидно натурални продукти, но във високи концентрации. Често алкохолът се консумира с енергийни напитки. Това също увеличава рисковете пред здравето. При децата сърдечно-съдовите изяви на енергийните напитки не могат да доведат до инфаркт или инсулт. При тях рискът е от психиатрични заболявания, паник атаки и разстройства на съня“, каза още кардиологът.