Българската държава беше длъжна да предприеме действията по участие в набирането на капитал на „Първа инвестиционна банка“ с оглед поетите си ангажименти по пътя към банковия съюз и чакалнята на Еврозоната. Това заяви на брифинг икономическият министър Емил Караниколов, след като правителството разреши на държавната Българска банка за развитие да участва в аукциона за акции на частната ПИБ.

Финансовата институция потърси средства от пазара заради европейските изисквания за допълнителни капиталови буфери. ПИБ е едната от двете български банки, за които бяха направени предписания след прегледа на активите и стрес тестовете от миналата година. Другата – „Инвестбанк“, попълни капиталовите си буфери още в края на март.

Караниколов сравни приемането на еврото с влизането в НАТО и ЕС и подчерта, че резултатът за България би бил по-висок кредитен рейтинг и по-добре контролирана и по-предвидима банкова система за инвеститорите.

По време на брифинга финансовият министър Владислав Горанов дебело подчерта, че ПИБ е платежоспособна, има активи за над 10 млрд. лева, регистрира ръст на депозитите и има над 250 млн. лв. печалба. Той в дълбоки подробности обясни как се е стигнало до определянето на пазарната стойност на акциите (около 5 лв., при положение, че се търгуват наполовина по-евтино – б.р.).

„Независимо от добрите капиталови позиции на банката, поради силно занижената ликвидност на пазара, привличането на достатъчно частни инвеститори е затруднено. Допълнително утежняващо обстоятелство е кризата с глобалната пандемия“, обясни финансовият министър. Емил Караниколов също беше категоричен: „Чакахме до последния момент, в момента е един период, в който инвеститорите не са толкова активни“.

Така в крайна сметка на 10 юни ББР е закупила акции, равняващите се на малко под 19% от собствеността на ПИБ. „ББР ще има възможност да участва пълноценно в управлението на ПИБ като гарант за увеличаване на качеството на управление на банката“, посочи Горанов. По думите му ще има и допълнително увеличаване на капитала на банката за развитие, за да се гарантира, че няма да бъдат засегнати останалите ѝ функции по време на кризата.

„В момента, в който нашите прогнози се сбъднат или се появи голям системен външен инвеститори, а такива интереси са проявявани неведнъж, ББР може да излезе от тази инвестиция с един нелош положителен резултат“, отбеляза финансовият министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!