"Изпратено е писмо за информация, а не писмо за процедура за започване на преговори за още бойни самолети. С писма е поискана информация за наличности, срокове и цени както за самолети, така и за трикоординатни радари. За радарите е поискана информация не само от американска страна, а и от други водещи фирми и от някои от тях вече има отговори“.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос на журналисти за закупуването на още 8 бойни самолета и политическия дебат около тях.

„Проектът за инвестиционен разход е гласуван за 16 самолета. Първите 8 са при тези условия, следващите 8 ще са при други условия, които ще са обект на друг договор, който ще премине през съответната процедура през Министерския съвет и Народното събрание“, каза още той.

„След като имаме сключен вече един договор, всяка следваща сделка със САЩ на ниво правителство оттук нататък ще става по системата на разсроченото плащане“, подчерта Каракачанов.

В рамките на изложението „Хемус 2020“ той проведе среща с министъра на отбраната на Камерун Жозеф Бети Асомо, който е в Пловдив със своя делегация.

Каракачанов проведе и поредица срещи и разговори с много от чуждестранните и български участници в изложението.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!