Депутатите изслушват военния министър Красимир Каракачанов за сделки с имоти на Министерството на отбраната (МО). Искането за изслушване е на народните представители от "Атака". Според твърденията на бившите партньори от малката коалиция, МО е продавало имоти в София и по морето.

Те питаха конкретно за четири имота – два в община Куклен, Пловдивско, близо до летището, един в близост до Несебър и един в Русе.  За първите два министърът обяви, че е имало 9 кандидати, а другите два са били с един кандидат за купувач. 

"Елементарно, клеветнически кампании в стила на "Атака". Обвиненията стават престъпления, когато се докажат", коментира лидерът на НФСБ – Валери Симеонов. 

Според Десислав Чуколов от "Атака" обаче, имоти по морето и в центъра на София са продадени много евтино. 

"Тези имоти са да пълним бюджета. Има и стратегически, като американските бази в България. Проверете колко плаща САЩ в други държави да ползва съоръжения - милиони и милиарди", заяви Чуколов. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Не помня да сте казали като наш кандидат за вицепремиер, че ще продавате имоти. Не си ли давате сметка, че не може такъв човек да прави сделки, обърнете се към външен консултант кога да се продава и кога не", допълни още Чуколов. 

В отговор на изказването за имотите с отпаднала необходимост, депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов обяви: "Стана ясно, че партия "Атака" е партия с отпаднала необходимост". 

Красимир Каракачанов се аргументира пред народните представители, че продажбата на имоти с отпаднала необходимост се извършва по реда на закона за държавната собственост.  

Снимка: btvnovinite.bg

"Ще ви дам една справка, понеже твърдите за много имоти, апетитни имоти. Споменавате острови, полуострови, архипелази, централни апетитни имоти. Бъркате се вероятно с полуостров Крим или Чукотка", коментира Каракачанов.

След решение на МС се потвърждават заповеди за частна държавна собственост в МО. Тези имоти се продават с наддаване, провеждат се търгове, публикуват се обяви на сайта на МО и в два национални ежедневника, посочва се с начална цена, описание на имота, дата и час на търга и депозит. "Един юрист да бяхте попитали, нямаше да се излагане. Началната тръжната цена не може да е по ниска от 10 на сто на първоначалната данъчна оценка. При неявяване цената на следващия търг не се намалява, а остава същата“, обясни Красимир Каракачанов.  

Снимка: btvnovinite.bg

Ако на вас след 15 години в парламента не ви е ясно какво означава имот с отпаднала необходимост, явно българският данъкоплатец 15 години ви е плащал една от най-високите заплати в държавата неоснователно, обърна се той към Десислав Чуколов.

За 2 години и 10 месеца са продадени 10 имота, от които една част са подготвени от служебното и предишното правителство, за 2018 г. само 2, 2019 г.  - 4 имота. Общо са продадени 16 имота, нека се види да ли има острови, полуострови, архипелаг и жълти павета, призова Каракачанов.

Снимка: btvnovinite.bg

"По времето, когато аз съм бил министър, няма продажба и свръх продажба на имоти. По мое време са продавани най-малко имоти", отчете се Красимир Каракачанов.

За пръв път министър на отбраната връща имоти на МО - 56 дка, подарени на община Поморие, бяха върнати в собственост на министерството, както и шест имота в Пловдив, заяви още Красимир Каракачанов.