До 9 ч. сутринта нямаше нищо ново по българската граница. Там нямаше движение. В момента наистина няма повод за притеснение. Това обяви днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Напрежението, и то сериозно, е на гръцко-турската граница. В този триъгълник между българската, турската и гръцката граници, ако гръцките власти пропуснат групи мигранти, от там те буквално са на метри от българската граница и могат да се насочат да минат през страната ни. Вие видяхте, че един от възможните маршрути е България”, коментира той.

Министърът увери, че при необходимост на границата може да бъде изпратено подкрепление.

„Гранична полиция и МВР си вършат перфектно работата в момента. Самата „Гранична полиция” има възможност да изпрати до 400 души, ако се налага. Армията също, в рамките на не повече от 4 часа, може да изпрати 400 човека – 300 от сухопътни войски в Стара Загора, Хасково и Ямбол; 50 от специалните сили и 40 от Военна полиция. Целта е да не се допусне пробив и да се установи маршрут през България. И тук трябва да бъдем ясни и безкомпромисни”, отсече Каракачанов.

Той предупреди, че България не трябва да допуска ситуацията в Гърция и Италия, които са се превърнали в коридор на бежанците към Европа.

„България, благодарение на изградената ограда по границата с Турция, остана незасегната. Няма да се поколебая да разпоредя на военните, ако се наложи, в помощ на полицията да не допускат бежанците. Като казвам да се използва сила, нямам предвид да се използва оръжие”, уточни още той.

Военният министър каза, че сред бежанците на гръцката граница има изключително агресивни мигранти, които са снабдени с подръчни оръжия и това е принудило властите там да използват газови и шокови гранати и да използват сила за отблъскването им.

„В армията има безпилотни летателни средства, с които може да влезем до 20 км. във вътрешността на съседна държава, да се наблюдава какво се случва. А на 5 км. преди границата различават лицата на хората и могат да видят дали са мъже, жени, дали носят някакво оръжие. Имаме готовност, ако вътрешният министър поиска съдействие”, каза в заключение той.