Министърът на отбраната Красимир Каракачанов информира министъра на отбраната на Кралство Швеция Петер Хултквист за решението на Народното събрание за формиране на екип и започване на преговори с правителството на САЩ за нов самолет F-16, съобщават от военното ведомство. 

Шведски са другите изтребители, които отговарят на изискванията за закупуване на нова бойна техника за българската армия – „Грипен”.

По-рано от скандинавската държава заявиха, че въпреки намерението за избор на F-16, те ще продължат да следят процеса по придобиване на нов боен самолет и са в готовност за допълнителни разговори по въпроса.

„Кралство Швеция се отнася с уважение към решението на Народното събрание на Република България за формиране на екип и започване на преговори с правителството на САЩ за нов самолет F-16”, заяви министър Хултквист.

Министър Хунквист каза още, че характеристиките на самолетите „Грипен” са изключително добра алтернатива на вече взетото решение. Срещата е проведена по инициатива на шведската страна.

В хода на разговорите беше обсъден и опитът на Кралство Швеция с  възстановяването на наборната военна служба. От началото на миналата година наборните войници служат във Въоръжените сили на Швеция от 9 до 12 месеца. Страната е започнала успешно с набор от 4 хиляди души, а към настоящия момент те са около 5 хиляди. Планът е през следващите десет години броят на подготвените войници от резерва да достигне 40 хил.

В заключение шведският министър на отбраната сподели, че в страната му отчитат закриването на наборната военна служба като грешка, която е поправена с новото правителствено решение, и в същото време е запълнена една празнота в шведската култура и общество.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!