Ако се установи, че общински съветници са използвали служебното си положение, за да се прередят и да се възползват от възможността да се ваксинират срещу COVID-19, това трябва да бъде наказано и санкционирано по най-строгия начин. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС. 

Вицепремиерът призова да се изчака проверката от страна на здравното министерство, защото той има друга информация по случая. Според нея общинските съветници „не само, че не са се пререждали и не са търсили, а тях са ги търсели да ги ваксинират”. 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи вчера, че проверката е показала, че редът за ваксиниране е нарушен. 

В COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Сандански. Това са Николай Шаламандов от ВМРО, Петър Додушев от ГЕРБ , Янко Ангелов от Земеделски народен съюз НФСБ и Юлиян Ефендийски от ЗС „Александър Стамболийски“. 

„Въпросът е защо е нарушен редът. Тези хора ли са се вреждали по някакъв начин да прередят другите, или се е случило нещо друго. Не мога да одобря и не одобрявам, ако някой, без значение какъв е той, дали обикновен общински съветник някъде си в държавата България, или висш чиновник министър, или депутат, използва служебното си положение да се ваксинира преди другите””, каза още Каракачанов.

Министърът на отбраната посочи, че законопроектът на ГЕРБ за подвижни секции, в които да гласуват карантинираните граждани, е добър, но трябва да се изчисти технически. По думите му е важно да се гарантира сигурността на членовете на подвижните секции. Той обясни, че в момента около 10 хил. души са под карантина и се очаква по време на вота отново да бъдат около тази цифра. 

Каракачанов обясни, че все още не е получил доклад от здравните власти дали ще бъде изгодно на държавата кугърите да се трансформират във въздушни линейки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!